Onderzoek naar allergie

 

Studenten van de Universiteit Utrecht (Faculteit Diergeneeskunde) hebben onderzoek gedaan naar factoren die een rol spelen bij hondenallergie bij mensen. Aan dit onderzoek heeft een aantal Australian Labradoodles meegedaan.

 

Bepaalde hondenrassen wekken minder of geen allergische reacties op bij mensen met een allergie voor honden. Een van deze hypoallergene rassen is de Australian Labradoodle. Er is echter geen wetenschappelijke bewijs waarom deze rassen hypoallergeen zijn. Tijdens dit onderzoek zijn de studenten op zoek gegaan naar dit wetenschappelijke bewijs. Er zijn verschillende hondenrassen onderzocht.

De honden en de omgeving van de hond zijn onderzocht op de aanwezigheid van Can f1: een allergeen waar 75% van de mensen met een hondenallergie op reageert. De conclusies van dit onderzoek zijn opmerkelijk. De Can f1 concentratie in het haar van hypoallergene rassen is gemiddeld hoger dan van niet-hypoallergene rassen. De gemiddelde concentratie Can f1 in het stof in huis is vrijwel gelijk bij alle onderzochte rassen.

Het onderzoek heeft dus alleen maar meer vragen opgeroepen dan beantwoord. Hoe kan het dat mensen met een hondenallergie over de hele wereld beduidend minder of geen allergische reacties hebben op een van de hypoallergene rassen? Vooralsnog blijft het een mysterie.

 

 

Informatie en achtergrond project.

 

Nieuwsbrief met de uitslag van het onderzoek.

 

 


Australian Labradoodle Club Nederland